ostby.cecilie@gmail.com

Arv och miljö av Vigdis Hjorth

Arv och miljö av Vigdis Hjorth

Titel: Arv och Miljö

Författare: Vigdis Hjorth

År: 2018 (på svenska)

Sidor: 305

Förlag: Natur och Kultur

 

Bergljot är väldigt säker och stadig i sina anklagelser. Hon värjer inte för konflikter, utan upplevs som en stark härförare av sin sanning. Hon har alkoholproblem och skickar ilskna mejl till sin syster på fyllan om övergrepp hon anser sig ha varit utsatt för som barn av sin far.
Bergljot räknar med att mamman och syskonen ska hantera situationen på ett övervägt, vuxet och kompetent sätt. Hon verkar också ha någon slags måttstock för vilket som är det riktiga sättet att hantera det på. När det inte infrias ger det henne en förevändning att fortsätta sitt eget destruktiva beteende. På det sättet bidrar hon inte själv till att lösa situationen, utan blir istället ett problem med egen dignitet.
Av systrarna är det främst Astrid som har en stor roll. Hon försöker medla mellan mamman och Bergljot. Hon tar inte ställning utan är diplomat – det kräver både mod och beslutsamhet att vara medlaren i den här familjen. Samtidigt blir Astrid då en som upprätthåller ett dysfunktionellt mönster; hon befinner sig i närheten och försöker hålla ihop alla. Men å andra sidan gör Bergljot det också; hon svävar fritt i förhållande till sin ursprungsfamilj och kommer bara dit när hon vill anklaga den för något.
Vigdis Hjort skriver väldigt bra och låter alla karaktärer vara som de är och vara konsekventa i det. Det är stor igenkänning i familjekonflikten. Jag har själv två äldre syskon. Jag tror ingen av oss har sanningen om våra föräldrar eller vår uppväxt. Vi har inte samma svar – kanske inte ens samma frågor. Möjligen har vi vår egen sanning – som tidvis kan justeras.
Men min läsning blir lidande av att det möjligen finns en verklig trasig familj bakom; när fiktionen visar sig vara verklighet finns det fler röster utanför boksidorna som behöver beaktas.
Vigdis Hjorths syster Helga Hjorth har skrivit en ”motroman” Fri vilje – som jag inte har läst – som enligt vad jag förstår ska ge en annan syn på familjedramat. Eftersom det bygger på en verklig konflikt blir jag mer distansierad och låter bli att engagera mig, eftersom jag inte vill bli manipulerad till att ta ställning för den ena eller den andra.

Kolla Babelintervjun här!

Innan jag läste boken såg jag intervjun som Jessika Gedin gjorde med Vigdis Hjorth i Babel och hörde henne också live när hon presenterade sin bok på Gleerups i Lund. Båda gångerna fick jag intrycket att bokens huvudperson Bergljot skulle vara en människa som försöker bli hörd såmycket att hon får ett väldigt flåsigt och desperat tonfall. Därför blev jag väldigt förvånad då jag läste boken, eftersom Vigdis Horths tonfall är allt annat än flåsigt:

”Min pappa dog för fem månader sedan, vid en läglig eller oläglig tidpunkt, beroende på ur vems synvinkel man ser det. Själv tror jag inte att han hade haft något emot att gå bort så plötsligt just då, det var nästan så att jag tänkte att han måste ha orsakat fallet själv, när jag hörde talas om det, innan jag fick detaljer.”

Vid presentationen på Gleerups i Lund var också översättaren Ninni Holmqvist med. Hon gav en inblick i hur hon översätter, vilket var väldigt intressant. Hon översätter medan hon läser för att på det sättet låta verket bli nytt och fräscht även för henne.

Submit a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *