ostby.cecilie@gmail.com

Den rätta tiden för debutromanen är nu

Den rätta tiden för debutromanen är nu

Jag har drömt om att skriva en roman hela mitt liv. Varför har jag inte gjort det förrän nu?

För att tiden aldrig varit så gynnsam som den är nu, är det enkla svaret.

Men jag tänkte ge en lite längre förklaring till dig som undrar över när den rätta tiden är för att skriva en roman.

Jag kan se att det finns fem stora anledningar till varför tiden var inne.

Jag hade en fantastisk historia att berätta

Det var när jag var ute på researchresa med målet inställt på att skriva en biografi om mamma som historien som jag sedan skrev kom till mig. Mamma har en lite speciell bakgrund. Hon är född i Nordnorge under andra världskriget under nazisternas ockupation. På grund av vissa omständigheter blev hon lämnad på barnhem i Alta. Hon och de andra barnhemsbarnen såg hur nazisterna brände ned deras barnhem medan de satt i bussen för att vänta på tvångsevakueringen till Oslo. Sedan blev mamma adopterad av ett barnlöst par och vi har inte känt till så mycket om hennes bakgrund. Jag reste därför upp till Honningsvåg för att få veta mer. Och det fick jag!

Det blev inte en biografi den här gången, men det kom fram en annan historia som kommer ges ut på Ariton förlag.

Jag hade tiden

Jag är frilansjournalist och hade just avslutat ett stort uppdrag. Jag kände starkt att det var ”nu och inte sen” som jag skulle ge mig iväg på min researchresa och söka upp mammas rötter. Det visade sig vara helt rätt beslut.

Jag hade byggt mitt författarskap

Jag tror att många som har skrivande som sitt yrke någon gång har snuddat vid tanken att skriva en bok, kanske till och med en roman. Jag vet att jag har drömt om att göra det ända sedan jag var liten. Men det har inte varit självklart att skriva en roman bara för att jag skriver dagligdags. Kanske just därför har författandet fått stå till sidan för det journalistiska arbete jag ägnat mig åt.

Men för några år sedan bestämde jag mig för att satsa på det skönlitterära skrivandet. Precis som med allt annat krävs det övning. Jag skrev och skickade in noveller till olika novelltävlingar. Första novellen – Tidlösan – eller konsten att vinna tid – blev publicerad i antologin ”Kvinnan och eken” som Ariton Förlag gav ut. Året efter blev jag tillfrågad att vara en av 23 författare som skrev i en novellantologiserie om de 7 dödssynderna.

Jag följde min intuition

Eftersom jag redan var engagerad hos Ariton förlag var det naturligt för mig att göra en avstickare efter min 630 mil långa resa för att besöka deras bokotek i Skillinge. Jag ville så gärna berätta för dem om vad jag varit med om. Det resulterade i ett bokkontrakt.

Jag hade en deadline

Mitt liv som journalist har gjort mig helt beroende av att ha en deadline, ett sista datum då jobbet ska vara färdigt. Och typiskt nog skickade jag in manuset klockan 3.00 på deadlinens morgon. Det faktum att någon väntade på att få läsa min historia var helt klart avgörande.

 

Submit a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *