ostby.cecilie@gmail.com

Egenmäktigt förfarande av Lena Andersson

Egenmäktigt förfarande av Lena Andersson

Vad kan jag säga om Lena Anderssons Augustprisbelönade roman från 2013 som ingen annan redan har sagt? Säkert har du säkert redan hört om allt det där med att Hugo Rask med stor sannolikhet i själva verket är filmaren Roy Andersson som Lena Andersson har haft ett kärleksförhållande med. Eller ett icke-förhållande om man nu ska tro romanen. I alla fall har Roy Andersson gått ut och sagt att det är han som är Hugo Rask.

Säkert har du också hört att Lena Andersson envist hävdar att allt hon skrivit är dikt och roman och inget annat.

Oavsett hur det ligger till med den saken, så är Egenmäktigt förfarande en fantastisk roman. Lena Andersson är så exakt i sina ordval och följer en logisk tankelinje – även om nu huvudpersonen Ester Nilsson har en skruvad verklighetsuppfattning, så är det helt igenom solid och logisk.

Som läsare skruvar man sig och ropar ut högt till Ester Nilsson att sluta upp med sina dumheter och bara förstå att den där Hugo Rask inte är minsta intresserad av henne. Men Ester Nilsson lyssnar förstås inte alls på det, utan går envist vidare i sin logiska riktning. Det är som ett klassiskt grekiskt drama.

Allt detta vet du säkert redan.

Jag vet inte om jag kan tillföra annat än att det någon gång skulle vara oerhört intressant att se den här relationen från Hugo Rasks synvinkel. Ser han det alls som en kärleksrelation? Eller ser han det bara som en enskild händelse i en rad händelser som staplats på varandra?

Hur som helst ska du läsa Egenmäktigt förfarande, om du inte redan har gjort det, eftersom det är en rasande bra roman.

2 Comments

  1. Om du gillade Egenmäktigt förfarande så bör du verkligen läsa ”Hugo – en Rask historia” av Manne Johansson. Det är en nyutkommen parafras på Egenmäktigt förfarande men berättas ur Hugos perspektiv!! Jag beställde den från Adlibris och den var verkligen fantastiskt läsvärd. Läs den!

    Reply
    • Det låter som en spännande idé! Det är ju den historien en som läsare hela tiden funderar över. All denna tid som Ester går och grunnar över Hugo Rask, så lever han så klart ett liv. Den ska jag helt klart läsa. Återkommer i ärendet 🙂

      Reply

Submit a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *