ostby.cecilie@gmail.com

Ett tjugo år gammalt romanförsök

Hittade en mapp med tjugo sidor maskinskrivna för tjugo år sen.

Hittade en mapp med tjugo sidor maskinskrivna för tjugo år sen.

Hittade en mapp med tjugo maskinskrivna sidor (!). Det visade sig vara de första sidorna i en roman jag påbörjade för tjugo år sedan men som jag aldrig slutförde.

Jag satte mig med ett överseende leende på läpparna för att läsa. Jag minns mig själv som 25. Mina tvivel och mina kval. På många sätt är det lättare nu. På andra sätt inte.

En väninna påminde mig nyligen om hur det kommer sig att jag inte skrev den där romanen när jag var 25: ”Vad ska jag skriva om? Jag har inte tillräckligt med livserfarenhet!”

Så jag börjar läsa, beredd med skämskudden. Men efter ett par sidor inser jag att det är riktigt bra. Miljöbeskrivningarna, gestaltningarna och metaforerna. Allt sitter där. Faktum är att jag efter alla böcker jag läst om skrivande och alla skrivarkurser nog inte skriver bättre nu. Det kan till och med vara så att jag skrev lite bättre då, innan jag funderat så mycket över hur man ska skriva.

Det blir en påminnelse om att inte tvivla, bara skriva.

Submit a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *