ostby.cecilie@gmail.com

Gör anspråk på din rätt att skriva

Gör anspråk på din rätt att skriva

Jonas Gardell. Foto: Johan Bergmark

 

”Det finns inte en mänsklig rättighet eller demokratisk frihet som uppnåtts utan politisk kamp och personligt mod. Det finns inte en mänsklig rättighet eller demokratisk frihet som vi kommer att få behålla om du och jag inte är beredda att fortsätta den kampen. Vi måste nu utkämpa slag vi redan trodde att vi hade utkämpat. Vi trodde att det var klart. Men det är inte det. Friheten måste erövras gång på gång på gång på gång. Den generation som tar friheten för given, kommer att vara den generation som förlorar den.”

Jonas Gardell, Babel säsong 28 avsnitt 1.

En fråga som är oundviklig om man som du och jag skriver är varför? Speciellt de dagar det är motigt. Varför återkommer vi ändå till att skriva är det enda vi vill göra? Det enda vi ska göra? Det som du och jag är ämnade för?

När jag lyssnar på Jonas Gardell när han blir intervjuad i Babel, så tänker jag att det inte räcker med att jag gång på gång konstaterar att skriva är det jag vill och det jag är ämnad för om jag inte också tar konsekvensen av det. Tar tjuren vid hornen, så att säga.

Och… ändå… så dyker frågan upp varför just jag ska få lov att skriva? Många drömmer ju om det. Var tredje svensk, enligt någon undersökning som jag inte lyckats hitta men som det ofta refereras till, drömmer om att vara författare. Så där är du och jag i gott sällskap.

Om det är så många som vill, varför ska just du och jag då få ynnesten? Det är en illvilligt ställd fråga. Det är en fråga som Jante ställer. Som att det skulle finnas någon utifrån som bestämmer om just du och jag ska vara värdiga att få skriva. Vi gör väl som vi vill! Om vi har lust att skriva så gör vi det, utan att Jante eller någon annan har något med det att göra.

Jag vet vid det här laget att jag kommer att skriva oavsett om jag blir utgiven eller inte. Jag vet också att jag skriver för att bli utgiven. Jag skriver för att jag vill nå ut med det jag skriver. Jag vet också att jag har saker på hjärtat som jag vill dela med mig av till andra. Jag tycker att det jag har på hjärtat är viktigt. Tycker inte du att det du har på hjärtat är viktigt? Jo, ibland är det så viktigt att det blir svårt att få det sagt. Det kan vara så svårt att få det exakt. Men ofta är det också en njutning att försöka formulera det så att det når fram.

I Sverige har vi ingen åsiktspolis. Det finns ingen som hindrar oss att tänka, tro och känna det vi gör. Det värsta som kan hända är att vi har en åsikt som sticker ut och som andra inte delar. Det är inte särskilt ofta det händer, vi har vant oss och är nog väldigt toleranta. Men visst, det kan i värsta fall leda till isolering, men inte till fängelsestraff eller dödsstraff. Men ändå är det inte självklart. Det finns krafter som vill ta ifrån oss våra rättigheter, som anser sig ha rätten att tysta den som sticker ut.

Jonas Gardell säger att de friheter vi åtnjuter just nu inte ska tas för givet. Vi måste erövra dem gång på gång. Det är sant! Jag har varit i länder som inte alls har den frihet vi har. Repressiva stater där det finns ett åsiktsförtryck, ekonomiskt förtryck och socialt förtryck. Du riskerar ditt liv om du tycker fel. Dina grannar – din familj – håller vakt på vad du säger och gör. Men jag har också sett att det finns länder som fått kämpa hårt för sin frihet och som sedan har glömt bort hur de kämpat. Nu riskerar de att friheten förloras.

Ett exempel är Sverige, faktiskt. Vi kanske har slarvat lite väl mycket med vår frihet. Det finns undersökningar som visar att mer än var fjärde ung tycker det skulle vara bättre att ha en diktator och som är beredd att sälja sin röstsedel för pengar. Alltså unga människor som är beredda att sälja ut vår demokrati! (Undersökningen är gammal, men det finns nyare forskning som visar att det är en trend som fortsätter.)

Så i mina mörka stunder när jag undrar över om jag verkligen får skriva, så brukar jag påminna mig om att jag bor i ett land med fred och frihet. Vi har rätt att uttrycka oss hur vi vill, utan risk för våra liv. Det enda vi möjligen riskerar om vi uttalar en avvikande åsikt är möjligen att bli hånade.

Jonas Gardell pratar om att friheten måste erövras gång på gång. Och jag inser att jag redan är fri. Du är redan fri. Den största kampen vi har just nu är att utkämpa är den mot oss själva, den att vi måste göra anspråk på vår rätt att skriva. Gör det nu, för vi kan inte ta vår frihet för given.

Submit a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *