ostby.cecilie@gmail.com

Högläsaren av Bernhard Schlink

Högläsaren av Bernhard Schlink

Jag såg filmen först. En av få filmer jag sett flera gånger. Nu kommer jag förmodligen också läsa om boken Högläsaren av Bernhard Sclink.
För dig som redan sett The Reader med Kate Winslet och Ralph Fiennes – och har du inte sett den så gör det, den finns på Netflix – så vet du att det handlar om en ung pojke som blir förälskad i en mer än dubbelt så gammal kvinna. Temat är därför rafflande från början. Men när det avslöjas vem kvinnan är, väcks fler frågor och moraliska dilemman än vad en människa – eller mänsklighet – klarar av att svara på. Eller i alla fall finns svaren inte där ännu trots att mänskligheten haft tiden för sig.
Frågorna är högaktuella i den tid vi lever nu. Frågor om människans värde och syn på sig själv. Frågor om människans fria vilja och förmåga att överblicka dess konsekvenser. Frågan om en försoning är möjlig utan förlåtelse. Och frågan om kärleken: har kärleken varit sann när man senare inser vad föremålet för kärleken är kapabel till?
Kan kärleken bli en skuld om man älskar fel? Och om en kärlek slutar i sorg, måste då kärleken även då den varit lycklig burit sorgen i sig?
Räcker det inte med att du har sett filmen? Nej, för boken har fler dimensioner, förklarar mer och ställer fler viktiga frågor.
Högläsaren är 160 sidor och är förmodligen en av de viktigaste böcker jag har läst.
Läs den du också!

The Reader

Submit a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *