ostby.cecilie@gmail.com

Hundra omistliga ting av Lucy Dillon

Hundra omistliga ting av Lucy Dillon

En bok kan bygga på en sån underbar idé. Precis därför kunde jag inte motstå att läsa Hundra omistliga ting. En kvinna blir ensam efter ett kraschat äktenskap och flyttar till en ny lägenhet. Men när det stora bohaget ska rymmas i den lilla lägenheten, inser hon att hon måste göra sig av med det mesta.

Hon bestämmer sig för att hon bara får ha kvar hundra saker, sånt som betyder extra mycket för henne.

I den tid som är vår är detta budskap extra tilltalande. För mig som separerat från ett längre förhållande och som flyttat tre gånger de senaste åren, blev temat lockande. Också jag har tvingats välja och fundera noga över vilka saker jag faktiskt inte kan leva utan. (Ett säkert tecken på att man inte ska ha kvar något är att man inte älskar att bära med sig det in i flyttbilen).

Samtidigt förstår man tidigt att huvudpersonen inte bara gått igenom en skilsmässa, utan också fler svåra motgångar. Med tanke på det är karaktären enormt platt och intetsägande.

Det gör ont att säga att idén inte är väl genomförd. Jag förstår att det här är en feelgood-roman och att den ska lämna efter sig en känsla av ett leende när man lägger den ifrån sig. Men för mig blir det knappt det. Jag hade verkligen, verkligen önskat att få förlora mig i utläggningar och filosofiska tankar om sakers ursprung och tycker att Lucy Dillon gjorde det för enkelt för sig. Tyvärr blir boken Hundra omistliga ting, inte en av de saker jag tar med mig vid nästa flytt.

 

Submit a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *