ostby.cecilie@gmail.com

Hur ska jag kunna sluta älska honom?

Fråga:

Hur ska jag kunna få den kärlek till den man jag älskar? Jag har gjort allt och kan inte sluta älska honom. Jag har bett till Gud om hjälp, men jag är så olycklig…

Svar:

Olycklig kärlek har nog alla varit med om någon gång. Att älska någon som inte älskar tillbaka är oerhört smärtsamt. Att våga öppna upp för älska igen kan te sig omöljligt.

Men hur kan det komma sig att det är så svårt att släppa taget? Vad krävs för att till slut ändå göra det? Jag har haft anledning att fundera över det där och hoppas att mina tankar kan hjälpa dig att komma vidare.

Du berättar inte i din fråga om det handlar om någon du tidigare haft en relation med eller inte. Därför har jag valt att svara utifrån att ni inte har det, även om jag tror att mekanismerna kan vara desamma även där man haft en relation.

Till att börja med tänkte jag försöka mig på en möjlig förklaring till hur det kommer sig att en från från början älskar någon som inte älskar tillbaka.

En negativ självbild där den olyckliga kärleken kan feltolkas som att:

 1. du aldrig kan få den du älskar
 2. ingen kan älska dig
 3. du är dömd att vara olycklig.

Känslan av att vara övergiven och oälskad kan vara lika beroendeframkallande. Precis som med droger så kan vi också bli beroende av vissa känslor. Det kan till och med vara så att vi i den ”perfekta” mannen eller kvinnan hittar det avvisande som framkallar den här känslan som bekräftar att vi inte är någonting värda.

Jag menar alltså att en medvetet – men mer troligt är att detta sker helt omedvetet – söker efter någon som bekräftar de här negativa känslorna.

Nu kan du så klart invända och undra varför du skulle vilja bli olycklig? Det är väl ändå inte något man själv väljer? Och man väljer väl ändå inte vem man blir kär i?

Men faktum är att om du är van vid känslan av att vara oälskad, så är det en slags trygghet – även om den inte är helt angenäm. Samtidigt kan den här vemodiga sorgsna känslan av olycklig kärlek vara skönt romantisk. Den här saknaden efter det en inte får.

Olycklig kärlek är också en perfekt anledning att inte börja leva på riktigt. Så länge fokuset är på den som vänder sig bort från dig, är du inte heller öppen för att ta emot kärlek från någon annan. Du stänger ute möjligheten att träffa någon som älskar dig tillbaka.

Olycklig kärlek är en perfekt ursäkt att inte ta itu med det som kanske är det verkliga problemet. För så länge du är olycklig blir du fast i dina egna känslor och kan bli handlingsförlamad av smärta.

Olycklig kärlek är att inte släppa taget om den andra. Men det är också att binda sig själv.

Olycklig kärlek är självplågeri.

En väg till att komma över en olycklig kärlek är att komma underfund med vad det är i den andre som väcker de här känslorna.

Jag var olyckligt kär en gång. Vi träffades inte så många gånger förrän han talade om för mig att han ville gå vidare. Att jag inte var den han sökte. Jag blev helt ifrån mig. Han sa att jag egentligen var perfekt för honom, men det fanns omständigheter som ändå gjorde att jag inte uppfyllde de planer han hade för sitt liv.

Det blev väldigt svårt för mig att acceptera hans avvisande av flera anledningar:

 • Jag hade byggt upp en framtidsbild av hur jag trodde att mitt liv skulle bli med honom.
 • Han väckte känslor hos mig som jag trivdes med att ha.
 • Han passade in i min förväntan på hur en man ska vara.
 • Den jag blev tillsammans med honom var en person jag tyckte om att vara.

Det tog lång tid innan jag kunde släppa taget. Jag tror att jag var ganska outhärdlig att ha att göra med, både för honom och för mina vänner som fick höra mitt ältande.

Det som till slut fick mig att släppa taget var att:

 1. jag insåg att jag blivit kär i bilden av det liv som jag drömt om att vi skulle ha tillsammans. Det var ju en vision helt utan bäring, eftersom han inte alls tänkte medverka till att förverkliga den.
 2. jag insåg att jag var tvungen sörja livet vi aldrig fick tillsammans.
 3. jag insåg var att det inte gick att argumentera med honom för att han skulle komma på bättre tankar. Kärlek fungerar liksom inte så att det blir som den vill som vinner argumentationen.
 4. jag insåg att jag skulle jag förbli ensam om jag höll fast vid honom.
 5. jag insåg att jag inte skulle låta hans avvisande hindra mig från att söka kärleken på annat håll. Det gamla ordspråket ”mister du en, så står dig tusen åter” funkar! Förresten räcker det om jag älskar en som älskar mig tillbaka.

Jag skrev ett långt brev om allt som jag tänkte och kände. Alla känslor han väckt och om besvikelsen när han bröt. Allt jag hade drömt och hur han smulat sönder mig genom att inte ta emot min kärlek. Tyvärr – det ångrar jag nu – så skickade jag brevet till honom också. Jag tror att jag ville att han skulle ångra sig och få skuldkänslor. Nu tycker jag inte att det jag gjorde var så klokt, för jag tycker inte att han skulle behöva få skuldkänslor när hans val byggde på att han följde sitt hjärta. Han var ärlig och uppriktig mot mig innan det hade gått för långt. Det borde jag istället ha tackat honom för.

Hur som helst, så kunde jag i och med det här brevet också släppa taget och låta honom gå vidare. Och jag kunde tillåta mig själv att gå vidare och sluta hoppas på honom. Jag tänkte att om det är meningen att det skulle vara han och jag, skulle vi mötas igen. Men just då var det tillräckligt att jag bara kunde släppa taget.

 

Så vad behöver då hända för att du ska släppa taget om din olyckliga kärlek?

Att släppa taget om något kan ibland vara enklare om man istället griper tag i något annat. En sån sak skulle kunna vara att fokusera på vad det är du vill ska hända. Ett exempel kan vara att du vill träffa någon som du älskar och som älskar dig tillbaka.

Hur gör man då för att bli av med den olyckliga kärleken? Ge kärleken ett värdigt avslut. Skriv ned dina tankar i ett brev, oavsett om föremålet för den olyckliga kärleken får ta del av brevet eller inte. Först när du släppt taget öppnar du för att gripa nya möjligheter.

2 Comments

 1. Jag gråter nu😢.Jag också är en tjej som har känsla för en kille som han igentligen inte är min kille men har varit med mig i några dagar och vi har chattat i en månad och två veckor kanske. Sen efter det vi bara träffar iblland i skolan och hälsar på varandra. Jag är inte helt kär i honom men har känslor som gör mig att jag inte kunde glöma bort honom.

  Reply
  • Jag känner starkt med dig! Det är tufft att bryta sig loss från någon man öppnat upp för att älska. Jag vet inte om det kan hjälpa dig, men när det har hänt mig tidigare i livet har jag tänkt ”bra, då vet jag att jag kan älska och känna”. Det är också min erfarenhet att först när man vänt sig bort från den som inte vill älska tillbaka och stängt den ”dörren”, så är det möjligt att öppna en annan dörr och se andra som vill ta emot.

   Reply

Submit a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *