ostby.cecilie@gmail.com

Låt den rätte komma in av John Ajvide Lindqvist

Låt den rätte komma in av John Ajvide Lindqvist

Jag växte upp i Västerort och när jag gick i gymnasiet jobbade jag extra på Konsum i Blackeberg. Så när jag började läsa Låt den rätte komma in kände jag mycket väl igen betong- och asfaltångesten som ligger lägrad över bostadsområdet. Beskrivningarna av a-lagarna som häckar runt torget vid tunnelbanestationen är träffsäkra och känslan av att det aldrig riktigt blir ljust här, att solen inte riktigt når ned.

Låt den rätte komma in (vilken fantastisk titel!!! Den är en referens till Morrisseys låt Let The Right One Slip In) är så mycket mer än bara en bra miljöskildring. Det jag tycker så mycket om med John Ajvide Lindqvist är att han genom sitt skräcktema lyckas gestalta det problem och de frågor han tycks ställa. Vampyrflickan Eli på något sätt sinnebilden för pojken Oskars inre styrka eller den han skulle vilja vara.

Mannen som Eli bor med blir en bild av en människa som förlorat sig själv i en obesvarad kärlek, men som gör allt – även om det inte längre sker med så stor entusiasm – för att återuppleva någon form av närhet.

Och den nakna, vidriga utsattheten och sårbarheten som finns hos ett barn. När jag läser Låt den rätte komma in, blir jag förundrad över hur många av oss som trots allt överlevt vår barndom.

Bli inte avskräckt av skräck-genren. Det här är framförallt en riktigt bra roman. Läs den!

Submit a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *