ostby.cecilie@gmail.com

Lättnad och tvivel

Lättnad och tvivel

Proppen gick ur. Fullständigt.
Manuset befinner sig just nu i ett slags digital verklighet, på väg att genomgå en metamorfos – en förvandling från att vara en slags flytande existens av ettor och nollor under arbete till att bli något definitivt och beständig, en fast form som trycks på papper.
Romanen som jag slitit så hårt med att tukta och försöka göra mitt bästa med, lämnar mig nu och kommer att leva sitt eget liv utanför min kontroll. Läsare kommer ha sina egna uppfattningar om den och jag kan inte stå bredvid och förklara eller försvara. Jag måste lita på att den kan klara sig själv.

Tvivlar på beröm

Det spelar ingen roll hur många av mina testläsare och redaktören som säger att jag gjorde ett bra jobb, att Mistelbarn är en historia som berör och som till och med rört till tårar. Jag lider ändå av starka tvivel på sanningshalten i det. Och när jag säger att jag lider menar jag att det värker av självtvivel.
Jag försöker få fatt i vad det är som känns så svårt. Jag vet att om två veckor eller två månader när boken verkligen är här i fysisk form, så kommer jag ha glömt bort den här känslan jag har just nu. Vad jag tror om det just nu är att jag håller på att förverkliga en dröm som jag burit på ända sedan jag fick min första novell publicerad när jag var nio år. Det är en lång tid för att förverkliga en dröm. Under åren som har gått har det funnits mängder av tvivel och hinder på vägen som har fått mig att backa eller i alla fall inte fullfölja. Nu har jag äntligen tagit mig förbi allt det där. Jag har inte backat för det hårda arbetet och jag har fullföljt trots att det i princip kostat mig all ledig tid på kvällar och helger.

Det slitiga är över

Så jag borde vara nöjd nu då. Jag borde bara vara glad över att det slitiga är över och nu bara kan luta mig tillbaka och njuta av frukterna.
Men så känns det inte alls. Tänk om jag har gått och burit på den här drömmen i alla de här åren och så kommer du som läser inte tycka om den? Tänk om jag har inbillat mig att jag har något viktigt att berätta om livet? Nu kommer det i så fall att framgå i all sin ynkedom.
Jag har verkligen gjort mitt allra bästa, som jag skrev om i ett av mina förra inlägg (läs det här). Men tänk om det inte är tillräckligt?

”så fort vi lagt på har jag glömt det igen…”

Jag fick kontrakt på Mistelbarn innan jag skrev den. Petra Ariton sa att hon såg en film inom sig när jag berättade om min idé. Nu när hon har läst den säger hon att den blev precis så hon föreställt sig den där försommardagen på Skillinge Bokotek när hon på stående fot gav mig kontraktet. Det gör mig så glad att höra henne säga det. Men så fort vi lagt på har jag glömt det igen…
Det har varit en tröst att under de senaste veckorna lyssna på podden Skriv en bestseller eller en annan bok med Caroline Eriksson och Ninni Schulman om just självtvivel (avsnitt 25-27). Så om du som skriver känner samma sak, tycker jag att du ska lyssna på dem.

 

Förbeställ ditt signerade exemplar av Mistelbarn:

145 kronor (ordinarie pris från 198 kr) inklusive moms. Frakt tillkommer. Fakturan kommer med boken.

Submit a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *