ostby.cecilie@gmail.com

Man vill ju inte sälja sin själ

”Det störde mig att vi var lika gamla och hade valt samma yrkesbana, men att det var hon som fick alla de fina uppdragen, medan jag stod utanför och såg in. Det var ett djupare hån. Ett ödets nyck. Sen hade hon sin bakgrund som jag ju aldrig kan få: Farmor var litterär agent. Mormor lektör. Mamma översättare. Hon var naturligtvis infödd i sin gestaltning, medan jag tvingats kämpa mig till varje stavelse. Jag kunde inte låta bli att fundera över vad som hade hänt om det varit tvärtom.”

Detta är ett utdrag ur min novell Man vill ju inte sälja sin själ i antologin Avund som ingår i serien De sju dödssynderna som Ariton förlag ger ut senare i vår.

Att vara avundsjuk på andra kan ju bli en drivkraft att vilja åstadkomma något bra själv i livet. Men min novell handlar om när det blir en destruktiv kraft som hämmar och blir upptagen med andras framgångar mer än att lägga energin på att uträtta det man är tänkt att göra.

Ofta lurar man sig själv att det man är avundsjuk på egentligen inte är det man vill ändå. Att det som alla andra framgångsrika sysslar med inte är seriöst, eller att man har gjort sig för lättillgänglig och lättköpt.

Huvudpersonen i min novell skyller det hon inte orkar, vågar eller klarar av på att en annan, mer känd och namngiven person, har bättre förutsättningar än det hon har själv. Är du nyfiken på vilken känd person jag är avundsjuk på? Läs själv får du se 🙂

Submit a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *