ostby.cecilie@gmail.com

Osäkerhetsrelationen av Helena Granström

Osäkerhetsrelationen av Helena Granström

Kvantfysik är något som fascinerar mig. Det här att en partikel kan befinna sig på två ställen samtidigt. Det att den väljer vilken väg den ska ta och beter sig oförutsägbart. Det att observatören påverkar hur partikeln beter sig. Det att den verkar ha ett medvetande.

När jag har sett dokumentärer om kvantfysik så kan jag ibland förstå precis vad det handlar om. Men så snart eftertexterna sätter igång och samtalet har slocknat, då är jag lika nollställd igen. Det är som att själva informationen om kvantfysiken gäckar mig. Det blir begriplig när jag ser på, men när jag stänger av är allt i en enda oreda.

Det är därför jag älskar det.

Osäkerhetsrelationen av Helena Granström är en liten bok om kärlek och om kvantfysik. Hon beskriver människans villkor och kärlekens villkor utifrån kvantfysiken och matematiken i en poetisk klädedräkt.

Stundtals blir då både kärleken och kvantfysiken klar och tydlig för mig. Jag förstår precis vad det handlar om. Och så fort jag lägger boken i från mig är det åter igen som att jag inte har förstått ett ord av vad jag har läst.

Härligt är det hur som helst.

Submit a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *