ostby.cecilie@gmail.com

Rita upp en skrivkarta

Redan när jag fick följa med familjen Ariton till Simrishamn och äta sillamacka på bryggan, hade jag klart för mig bokens sista mening. Det dröjde inte så länge förrän jag faktiskt också hade första stycket i boken klar för mig.

Det känns faktiskt lite märkligt eftersom jag tidigare aldrig förstått hur det kan vara möjligt att veta om det från början. Men den här boken är lite speciell, eftersom jag faktiskt vet precis vad boken ska handla om och vilka ingredienser den ska få ha.

För några år sen skrev jag en deckare. Jag skrev klart den och skickade också in den till en mängd förlag. Den har ännu inte blivit utgiven. Men jag kan dra lärdom av den skrivprocess som jag hade då. Jag började med att göra en synops med nyckelscener och började skriva utifrån den. Först skrev jag ett utkast och sedan byggdes historien på med olika karaktärer och scener.

Nu tänker jag göra likadant med den här boken.

En synops tror jag inte ska innehålla så mycket mer än nyckelscenerna. Ändå ligger det en hel del tankemöda bakom en synops eftersom den ska fungera som en karta och kompass under hela skrivprocessen. Jag är oerhört glad över att jag har de två första kartnålarna klart för mig i alla fall – början och slutet.Fylken 640

Submit a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *