ostby.cecilie@gmail.com

”Sommar” med Ahmad Khan Mazmoodzada

Ahmad Khan Mahmoodzada. Bild: Sveriges Radio

”Sommar”-tankar 2.
Tidigare i sommar var vi och såg Mustang. Det är en film som skildrar fem systrar på Turkiska landsbygden. Filmen börjar med att systrarna leker med några killar på stranden. När de kommer hem får de en åthutning av mormodern som de bor hos och efter den här strand-incidenten blir deras vardag alltmer inskränkt och instängd och en efter en blir systrarna bortgifta, trots att de uppenbart är alldeles för unga.
Filmen är sevärd på så många olika sätt och den väcker så många frågor och tankar, avsky och medlidande, tacksamhet och vanmakt, så jag bara vill be dig att se den.


När eftertexterna börjar rulla, är min första tanke: Vad händer med flickorna som spelar i filmen nu? Denna nakna berättelse om en hederskultur kan inte gå obemärkt förbi, tänker jag.
Så får jag höra Ahmad Khan Mazmoodzadas sommarprat. Han var ett av de barn som spelade i prisbelönta Flyga drake som handlar om Afghanistan från tiden för sovjetinvasionen 1979 och fram till modern tid. Jag läste boken Flyga drake när jag själv var i Afghanistan för några år sedan. Nu i efterhand kan jag säga att det var ett illa valt tillfälle att läsa den just där, för det färgade hela min upplevelse av det sönderbombade landet. Men både boken och filmen är fantastiska.
Ahmad Khan Mazmoodzada berättar i sitt sommarprat att han tvingades fly från Afghanistan på grund av sin skådespelarinsats och kom till Sverige som ensamkommande flyktingbarn.
Lyssna på honom du också, dels för att bli belyst om hur man kanske tänker som förälder när man skickar iväg sitt barn till en okänd destination, sånt jag i alla fall undrar när jag hör begreppet ensamkommande flyktingbarn, dels för att höra en av många historier om hur vägarna kan bära just hit.

Lyssna här!

Submit a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *