ostby.cecilie@gmail.com

”Sommar” med Johan Holmsäter

Johan Holmsäter. Foto: Expressen

Jag ringde efter pappa och han kom och hjälpte mig till bilen. Jag kunde knappt gå och han fick anstränga sig för att få mig med.

Det var mitt tredje ryggskott det året och jag tänkte att det här blir inte bättre. Om jag redan vid 38 års ålder har en så dålig rygg, kan jag räkna med att ålderskrämporna kommer dugga tätare åren som kommer.

Så jag fattade ett drastiskt beslut: Jag började träna!

Först tränade jag bodypump och simning på simhallarna. Både kondition och styrketräning. Men simning är inte så kul i längden, så jag började med spinning. Inte heller det var särskilt kul så jag funderade på att prova på något annat.

Det blev aerobics. Jag hade världens sämsta koordinationsförmåga och jag lyckades hela tiden ta mina steg i motsatt riktning mot alla andra. Efter passen kände jag mig ofta arg över att ledaren var för knapphändig i sina instruktioner och att alla andra verkade förstå. Jag kände mig dum och dålig helt enkelt.

Trots det där bestämde jag mig för att ge det en termin. Jag skulle åtminstone lyckas ta mig igenom ett helt pass utan att trampa någon annan på tårna. Och se! Vid jul var målet nått! (Vad jag inte hade räknat med var att de nästa termin helt bytte pass och jag fick lära om allt från början…)

Sen började jag på Friskis & Svettis. Jympa blev en del av min veckorutin. Roligt, koordinationskrävande, konditionsansträngande och även styrkemässigt påfrestande. Sen har jag bestämt mig för att med jämna mellanrum prova olika träningsformer som boxing, afrodans, yoga, core och nu senast cirkelgym.

Efter att jag började träna för åtta år sedan, har jag inte haft ryggskott en enda gång. Jag har själv ansvar för att må bra och att min kropp är i ett sånt skick att jag kan njuta av livet.

Johan Holmsäter var den som startade Friskis & Svettis och i hans sommarprat berättar han om hur det gick till. Det är så inspirerande att höra hur en människa kan skapa nya trender och hur han inte gav sig förrän han lyckats få politiker och beslutsfattare att gå med på att göra ett friluftscenter av Norra Djurgården.

Dessutom tycker jag att det är värt att notera att på den tiden det begav sig hade man gemensamt omklädningsrum för män och kvinnor för att det var så många som ville vara med och träna för snabbt. Nu går vi åt motsatt håll när det ska vara olika öppettider för män och kvinnor på våra badhus.

Jag blir riktigt träningssugen av att höra honom.

 

Submit a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *