ostby.cecilie@gmail.com

Synopsis – min skrivarkarta

Jag har en historia i huvudet. Den är som ett flöde, eller en våg som sköljer fram och tillbaka. Den har vissa konturer och ett visst innehåll. Jag kan i stort sätt formulera idén i några få meningar. Men jag inser att det inte kommer att räcka. Om jag ska kunna skriva strukturerat och hinna färdigt till min deadline 1 mars 2016, så måste jag ha hjälp av en synopsis.

Egentligen har jag lite svårt för det där strukturerade, speciellt i min vardag. Inte så att jag inte klarar av att göra upp strukturer, för egentligen är jag ganska bra på att göra upp planer. Men det är bara så att struktur känns tråkigt. Det leder tanken till rutiner och det är det tråkigaste ord som finns.

Trots det vet jag att mitt skrivande behöver ha struktur och ordning för att det ska bli av. En förväntan som är formulerad. Det här är vad jag förväntar mig att jag ska uppnå. När synopsisen är klar, kan jag enklare planera för mitt skrivande.

Jag vet att de månader som ligger framför kommer att innehålla mer än att skriva min roman. Jag kommer också behöva jobba. Har jag en synopsis kan jag enklare ta mig in och ta vid där jag lämnade historien vid mitt senaste skrivtillfälle.

När jag letar efter tips på synopsis inser jag att det finns så många olika sätt att göra det här på. Det som jag har tagit till mig och jobbar med är Synopsis – de fyra hörnstenarna som jag hittade på Debutantbloggen.

Utlösande händelse – Etablera status innan saker händer

– Något utlöser det som ska hända

Hörnsten 1 – Vad vill hjälten och varför?

– Varför är det omöjligt?

– Vad står på spel?

Hörnsten 2 – Allt vänds upp och ned

– Ett stort avslöjande eller ett stort nederlag/oväntad framgång

Hörnsten 3 – Ett avslöjande/twist

– Det går bra nu (eller om det gått bra innan: Det går plötsligt dåligt)

Hörnsten 4 – Nyckeln till seger

Black moment – Det värsta som kan hända händer

– Allt tycks förlorat

Upplösning – Klimax

– Slutstrid

– En glimt av framtiden.

Jag började med att svara på frågorna i den här modellen. Det kändes förvånansvärt svårt. Jag trodde att jag visste precis hur jag ska skriva min berättelse, men insåg att det finns saker jag inte har tänkt på.

Även om jag tycker att det var nyttigt och värdefullt för mig att använda den här modellen, så kände jag ett behov av att göra en ännu mer detaljerad plan. Eftersom min roman baserar sig på en resa, så gjorde jag en outline där varje ort på resan fick en egen rubrik. Jag placerade också karaktärer och scener vid dessa orter.

Nu har jag en färdig synopsis och kan börja skriva på första kapitlet.

Submit a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *