ostby.cecilie@gmail.com

Tre hjärtan till Petra Ariton

Tre hjärtan till Petra Ariton

På alla hjärtans dag för tre år sen träffade jag Petra Ariton för första gången. Det var på den första bokrelease jag någonsin varit på för Kvinnan och eken, den första novellantologin som Ariton Förlag gav ut – där jag hade bidraget Tidlösan – eller konsten att vinna tid.
Bara några månader tidigare vid nyår hade jag bestämt mig för att satsa på mitt skönlitterära skrivande och hade hittat till Ariton Förlags utlysning av antologin och bestämde mig för att skicka in ett bidrag. Bara någon dag efter att jag avgivit mitt nyårslöfte hade jag fått beskedet av Petra Ariton att hon ville ha med min novell. Hon trodde på min historia.

Sju dödssynder

I julrushen samma år fick jag frågan av Petra Ariton om jag ville vara en av 23 författare i det stora och ambitiösa projektet De sju dödssynderna. Varje dödssynd skulle tolkas i en egen volym. Jag kände mig hedrad och utvald. Än en gång den där känslan att det fanns någon som trodde på mig, någon som bekräftade min dröm.

Romanidén

Mitt under det stora dödssyndsprojektet reste jag till Nordnorge för att göra lite släktforskning för det som jag trodde skulle bli en biografi om mamma. En omvälvande resa på så många sätt, jag fick möta människor som jag har nära mitt hjärta varje dag. Under den här resan fick jag en idé om en roman. Efter att ha rest genom hela Norge från längst upp i norr till nästan längst ned i söder, kändes det helt naturligt att resa till Skillinge Bokotek för att hälsa på Petra och Dennis Ariton.

Jag förstår om det verkar märkligt nu att jag reste dit utan att ringa först och avisera min ankomst. Men jag hade varit med om så många omvälvande saker under min resa att jag bara tog för givet att de skulle vara där. När jag kom fram, så var de där. Men Petra hade också sin pappa på besök; de hade egentligen stängt och hade bara svängt inom Bokoteket för att visa. Men Petra gav mig en stor varm kram och bjöd med mig på familjelunchen på bryggan i Simrishamn. Jag berättade om min resa och min romanidé och Petra sa på stående fot: Den vill jag ge ut!

Mistelbarn

Nu har jag och Petra Ariton inte bara tio novellantologier, utan också romanen Mistelbarn ihop! Den hade troligen aldrig blivit skriven om det inte vore för henne.
Det finns inget större än den att få dela en dröm. Så idag vill jag ge tre hjärtan till dig, Petra Ariton, för att du tror på mig!

Submit a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *